You’ve got crabs

Ben je nog opzoek naar een leuk feestspel waar absoluut iedereen aan mee kan doen? Dan moet je eens overwegen het spel You’ve got crabs aan te schaffen. Dit spel kan elk feestje weer opleuken, bovendien is het leuk voor jong en oud.

Het spel you’ve got crabs kost je bovendien maar twee minuten om te leren, en is daarom perfect voor feestjes, ook al is er niemand die het al eerder heeft gespeeld. Een spel duurt twintig minuten, dus je hebt er wel wat tijd voor nodig, maar dan heb je ook wat. Je speelt het spel in teams van twee met vier tot tien spelers, wel enkel even getallen dus.

Hoe werkt You’ve got crabs?

Elk spel bevat 78 kaarten en een speciaal krabbewijs en het doel van het spel is vrij simpel, je moet zoveel mogelijk krabben proberen te verzamelen voordat het spel afgelopen is. Elke speler krijgt een hand met vier kaarten. Dan ga je kaarten wisselen vanuit je hand met de kaarten die op de tafel liggen totdat je vier dezelfde kaarten hebt. Wanneer dit het geval is dan moet je een vooraf afgesproken signaal aan je teamgenoot laten zien, wie dan You’ve got crabs schreeuwt. Als dit klopt dan krijg je een punt, zo niet dan verlies je een punt. Wanneer je het andere team signalen ziet doorgeven dan kun je ook You’ve got crabs schreeuwen en zo hun punten stelen.

De signalen moeten niet-vocaal zijn, het mogen dus geen woorden of cijfers zijn, ook mogen ze niet onder de tafel plaatsvinden. De spelers van hetzelfde team moeten bovendien diagonaal tegenover elkaar zitten, zodat signalen ook door andere teams gezien kunnen worden. Bovendien verdeel je de tafel in twee zijdes, met aan elke zijde de helft van elk team. Er mag maar een zijde tegelijkertijd aan de beurt zijn.

Na het verdelen van de tafel kun je de kaarten schudden en een stapel maken. Hiernaast leg je het krabben bewijs. Elke speler krijgt nu twee krabtokens en er mogen acht in de krab pot, wat een doos kan zijn. Nu krijgt elke speler vier kaarten van de stapel

Dan begint het spel met één kant en mogen ze hun kaarten gaan verschillen met de kaarten uit het midden, je moet constant vier kaarten in je hand houden, ook moeten er constant vier kaarten in het midden, ook wel de oceaan genoemd, liggen. Als je klaar bent met wisselen dan moet je je kaarten neerleggen, de beurt ruilt als iedereen klaar is. Als beide zijdes geen kaarten meer willen ruilen dan mogen de vier kaarten uit de oceaan verwisseld worden met vier nieuwe kaarten.

Als alle tokens op zijn is het spel voorbij en het team met de meeste tokens heeft gewonnen. Zo ben je dus wel twintig minuten zoet met het spel You’ve got crabs?